Cups & Pads

Sneller koffiezetten kan bijna niet. Met koffiecups en -pads zet je in een oogwenk een kop koffie. Vaak heb je ook nog keuze uit verschillende soorten smaken, van espresso en lungo tot zelfs cappuccino en latte macchiato. Daarnaast heb je erg weinig nodig, in vergelijking met andere koffiezetmethodes.

Cups & pads benodigdheden

  • Koffiezetapparaat voor cups of pads
  • Koffiecups of pads
  • Water

Cups of pads?

Twee populaire methodes om snelle koffie te zetten, de koffiecups en koffiepads. Ze werken allebei net iets anders, en ook de apparaten bieden vaak net andere opties. Tijd om beide koffiezetmethodes naast elkaar te zetten.

Koffiecups

In een koffiecup zitten versgemalen bonen. De cup is vervolgens luchtdicht afgesloten zodat de koffie vers blijft en de smaak behouden blijft. De koffie wordt gezet door het hete water door de koffiecup te persen. Dit gaat onder hoge druk, zo’n 19 bar. Zo wordt een espresso of lungo gezet mét stevige cremalaag.

koffiepads koffiezetmethode

Koffiepads

Met een koffiepad zet je een kop filterkoffie. In de koffiepad zit ongeveer 7 gram gemalen koffie, met daaromheen een speciaal filterpapier. De pad leg je vervolgens in de machine. Het hete water stroomt langzaam door de koffie heen, met een lage druk van 1 bar. Dit zorgt ervoor dat de koffie milder is, en veel lijkt op filterkoffie.

Voors en tegens

Voors en tegens

Benodigdheden

Voor het zetten van koffie met cups of pads heb je in ieder geval een koffiezetapparaat nodig die werkt met cups of pads. De bekendsten koffiecup apparaten zijn van Krups en Nespresso, terwijl Senseo het bekendst is onder de pads. Hieronder vind je een aantal top apparaten. Liever zelf even rondkijken? Klik hier voor het aanbod van bol.com of voor het aanbod van Coolblue.

Koffiezetapparaat voor cups

Onze favoriet: Krups Nespresso Essenza

De Krups Nespresso Essenza Mini is de meest compacte koffiecupmachine tot dusver! Hierdoor past het apparaat in elke keuken. Je hebt keuze uit twee kopgroottes: lungo of espresso, en het apparaat schakelt zichzelf na 3 minuten uit. Met de Krups Nespresso Essenza kan je geen melkspecialiteiten zetten, daarvoor is een losse melkopschuimer nodig.

Onze favoriet: Magimix Nespresso

Liever een melkschuimer erbij? De Magimix Nespresso M196 CitiZ & Milk heeft het! Hierdoor heb je toegang tot zeker 25 exclusieve koffiemelanges. Zo maak je zelf een heerlijke cappuccino of latte macchiato door verse melk op te schuimen in de melkopschuimer.

Koffiezetapparaat voor pads

Philips Senseo Viva Café HD6563/60

Onze favoriet: Philips Senseo Viva

De Philips Senseo Viva Café is inmiddels wel de klassieker onder de koffiepad apparaten. Met dit koffiezetapparaat kan je één of twee bakjes tegelijk zetten. Verder heb je de optie om de intensiteit bij deze Philips Senseo te regelen. Je hebt helaas niet de optie om de intensiteit van de koffie te regelen.

Geschiedenis & achtergrond

De Koffiepad

De koffiepad is nog niet zo oud. In 2001 is de koffiepad bedacht door Douwe Egberts, in samenwerking met Philips. Uit deze samenwerking kwam het Senseo-apparaat ter wereld. Douwe Egberts heeft sinds 2005 octrooi op de koffiepad, en sindsdien een licentieovereenkomst met verschillende concurrenten. Dat duurde echter maar tot 2006, omdat het te weinig innovatie teweeg zou brengen. Tegenwoordig zijn er koffiepads van verschillende merken.

De Koffiecup

Het systeem van de koffiecup werd al in 1989 in Zwitserland geïntroduceerd. Pas in 1991 werd het een succes, dankzij een grote marketingcampagne. In eerste instantie verkocht alleen Nespresso de relatief dure capsules. Ook had Nespresso de apparatuur en capsules beschermd met 70 verschillende patenten, waardoor alleen zij de benodigdheden konden produceren. Een deel van deze patenten verviel in 2021, sindsdien zijn er allerlei verschillende capsules van andere fabrikanten te vinden, die ook in de apparaten van Nespresso passen. Je hoeft daarom vandaag de dag niet per se bij Nespresso je cups kopen als je een Nespresso apparaat hebt.