Halfautomatische Koffiemachine

Halfautomatische koffiemachines, soms ook wel halfautomatische espressomachines of pistonmachines genoemd, gebruik je om espresso te zetten en vergen meer van de koffiezetter dan een volautomatische espressomachine. Waar het bij een volautomaat een druk op de knop is, vraagt een halfautomaat om de juiste keuzes en instellingen om tot een goede espresso te komen. Dat maakt het ook meteen leuk, want je kan beter worden in het zetten van de perfecte espresso, flat white of cappuccino. Op deze pagina vind je de hardware die je nodig hebt voor het koffiezetten met een pistonmachine. Wil je meer lezen over het zetten van espresso, bekijk dan deze pagina over de zetmethode.

Espresso benodigdheden

Benodigdheden

Voor die heerlijke espresso heb je wel wat nodig. Om te beginnen heb je een halfautomatische espressomachine nodig, ook wel een pistonmachine genoemd. Daar zijn nogal wat varianten van. Je hebt vrij compacte pistonmachines zonder bonenmaler van merken zoals De’Longhi, maar ook grote pistonmachines met bonenmaler van merken als Sage. Wees voorzichtig met het kiezen voor een pistonmachine met bonenmaler, want die kan je lastig en soms helemaal niet vervangen bij mankementen. Ons advies is om een losse bonenmaler te nemen.

Vrijwel alle pistonmachines hebben ook een stoompijpje. Hiermee kan je melk opschuimen voor een heerlijke cappuccino. Vaak moet je nog wel een melkkannetje mee bestellen.

Halfautomatische espressomachines

De'Longhi Dedica Style

Een prachtig Italiaanse pistonmachine. De De'Longhi Dedica is relatief compact, waardoor de Dedica in de meeste keukens past. De pistonmachine wordt snel warm en heeft een regelbaar stoompijpje. Je hebt wel een losse bonenmaler nodig.​

Solis Grind & Infuse Compact 1018

Solis Grind & Infuse

Met de Solis Grind & Infuse Compact heb je bijna alles in één. Er zit namelijk ook een bonenmaler in deze pistonmachine. Hierdoor is de machine ook meteen flink groter dan de De'Longhi Dedica, ondanks de naam "compact". Ook de prijs neemt flink toe door de inbegrepen bonenmaler, en is daarmee echt voor de enthousiaste koffieliefhebber.

Smeg Pistonmachine

Nog zo'n prachtig Italiaans merk. Ook de pistonmachine van Smeg is compact, net als de variant van De'Longhi. En ook deze Smeg komt in meerdere kleuren. Een handige functie is dat de Smeg pistonmachine zelf aangeeft wanneer deze gereinigd moet worden.

Zelf even een kijkje nemen? Het uitkiezen van een pistonmachine is best wat vergelijkingswerk. Neem hier een kijkje in het aanbod van Bol.com.

Tamper

Uitklopbak

Bonenmalers

Geschiedenis & achtergrond

Geschiedenis van de espressomachine

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar ook de halfautomatische espressomachine, of pistonmachine, is een Italiaanse uitvinding. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1855 werd het eerste prototype van de espressomachine gepresenteerd. De Milanese ingenieur Luizi Bezzera toonde het apparaat dat hij had ontwikkeld in Parijs. Het duurde zes jaar totdat het apparaat werkelijk in productie ging. Dat was in 1901.