Snelfilter

De meeste mensen zullen nog een snelfilter koffiezetapparaat in hun keuken hebben staan. Gelukkig maar, want snelfilter koffie is nog steeds een van de meest lekkere koffies die je kan zetten. Waarschijnlijk zijn er daarom ook nog zoveel snelfilterapparaten in Nederland te vinden. Eén van de beste snelfilter koffiezetapparaten is die van het Nederlandse merk Technicolor: de Moccamaster. 

Snelfilter benodigdheden

  • Koffiezetapparaat met filterhouder
  • Filters
  • Water
  • Weegschaal (optioneel)
  • Bonenmaler (optioneel)
  • Verse koffiebonen (snelfiltermaling)

Snelfilter koffie zetten

Elk apparaat is anders, daarom geven je een aantal algemene tips waar je betere snelfilter koffie van gaat zetten!

Tip #1: Gefilterd Water

Wanneer je gefilterd water gebruikt, krijg je minder last van kalk. Dit zorgt voor het beste smaakresultaat, maar ook voor het minder vaak hoeven ontkalken van je snelfilter koffiezetapparaat. Hierdoor gaat deze langer mee. Mocht je toch last krijgen van kalk in het apparaat, volg dan de handleiding om op de juiste manier te ontkalken.
 

Tip #2: Witte filters

Bruine of witte filters? Ze zijn allebei te koop in de supermarkt. Witte filters zijn gebleekt en daardoor schoner dan bruine filters. Bruine filters bevatten vaak nog veel celstoffen, en dat kan de smaak van de koffie beïnvloeden. 
 

Tip #3: Experimenteer met maalstanden

Loopt de koffie te snel door? Of gaat het juist te langzaam? Dit kan te maken hebben met de maling van je bonen. Maal je te fijn, dan zal de koffie te snel doorlopen en slap worden. Te grof malen is ook niet goed, dan duurt het erg lang voordat de koffie erdoorheen is. Vervolg hiervan kan zijn dat de koffie veel te sterk, maar ook dat het koffiezetapparaat overstroomt. Door te experimenteren kan je de juiste balans vinden.

Tip #4: Spoel filters vooraf door

Vooraf je filters goed doorspoelen met schoon water, daarmee verminder je de papiersmaak. Bij bruine filters kan je het beste nog wat langer doorspoelen, om zo de celstoffen eruit te spoelen.

Tip #5: Drink de koffie gelijk

Laat de koffie niet lang op de warmhoudplaat staan. De aroma’s vervliegen namelijk enorm snel, en dit beïnvloedt ook de smaak. Je kan het beste meteen je kopje koffie inschenken. 
 

Tip #6: Houd het apparaat schoon

Dit spreek misschien voor zich, maar een schoon apparaat zorgt voor betere koffie. De resten die achterblijven of de kalk die in het apparaat aanwezig is, zal ook invloed hebben op de koffie. Lees de handleiding goed als je gaat schoonmaken, en doe dit altijd met de hand.

Benodigdheden

Voor het zetten van snelfilterkoffie heb je in ieder geval een koffiezetapparaat met filterhouder nodig. Zoals we al even benoemden is één van de beste snelfilterapparaten van Nederlandse makelij, maar aan de Moccamaster zit wel een prijskaartje. Daarom geven we je hieronder nog een aantal andere opties.

Wil je zelf bonen malen en experimenteren met je filterkoffie? Dan is een (elektrische) bonenmaler meestal ook handig, al zijn er ook snelfilterapparaten mét ingebouwde bonenmaler.

Snelfilterapparaten

Onze favoriet: de Moccamaster

De Moccamaster van Technicolor is het snelfilterapparaat voor de liefhebber. Sinds 1964 bestaat de Moccamaster, die inmiddels in vele kleuren te vinden is. Van het Europese Coffee Brewing Centre heeft het apparaat zelfs een keurmerk gekregen voor de uitmuntende kwaliteit.

Onze favoriet: Philips Grind & Brew

Op zoek naar een snelfilterapparaat waar de koffiemaler al in zit? De Philips Grind & Brew is iets voor jou. Verder zit de Grind & Brew vol handige functies, zoals een timer en meerdere maalstanden. Vooraf kan je de sterkte van je koffie regelen. En niet onbelangrijk: het ontwerp mag er ook zijn!

Natuurlijk kan je het ook iets simpeler houden dan de twee snelfilter apparaten hierboven. Er zijn talloze koffiezetapparaten die werken met een filter. Hieronder hebben we een aantal uitgelicht, of bekijk hier het hele aanbod van Bol.com.

Bonenmalers

Geschiedenis & achtergrond

Snelfilter techniek

Snelfilterkoffie dankt zijn naam aan de techniek die wordt gebruikt bij het zetten van deze koffie. We gebruiken immers een papieren filter. De gemalen koffiebonen worden door het apparaat overgoten met heet water. Vervolgens druppelt de koffie de koffiekan in, waarna je het kan inschenken. Deze techniek is vooral geschikt om gewone, zwarte koffie te zetten.

Voorgemalen snelfilterkoffie

Tegenwoordig kan je veel voorgemalen koffie kopen in de supermarkt. Het nadeel van deze voorgemalen koffie is dat de bonen al lang geleden zijn gebrand en gemalen. Koffiebonen kan je het beste tot 3 maanden na branddatum gebruiken. Het kan zijn dat de koffie in de supermarkt al vrij lang op de plank ligt. Wil je de beste kwaliteit voor je snelfilterkoffie? Ga dan voor koffiebonen van een speciaalzaak. Daarnaast kan je zelf je koffiebonen malen met een bonenmaler, zo krijg je de meest verse filterkoffie.

Geschiedenis van filterkoffie

Het bekendste snelfiltersysteem zijn de Melitta-filters. Dit filter is ooit bedacht in Dresden, Duitsland, door een huisvrouw genaamd Melitta Bentz. Ze ergerde zich enorm aan het koffiedik in de kopjes, waarop ze een papieren filter bedacht. Dat filter maakte ze van vloeipapier uit een schoolschrift van haar zoon. Toen ze hier complimenten over kreeg, besloot ze om op 8 juli 1908 patent aan te vragen voor deze filters. Datzelfde jaar begon ze met ondernemen. Haar zoons en man waren haar eerste werknemers.