Mokkapot

De mokkapot, ook wel Moka Express of percolator genoemd, is een traditioneel Italiaanse manier van koffiezetten. Het apparaat werd in 1933 bedacht door de Italiaan Alfonso Bialetti en is nog steeds enorm geliefd bij koffieliefhebbers.

Mokkapot benodigdheden

  • Mokkapot, bijvoorbeeld de Bialetti Moka Express
  • Water
  • Weegschaal (optioneel)
  • Waterkoker
  • Bonenmaler
  • Verse koffiebonen (fijne maling)

Stap #1: Koffiebonen malen

Pak je verse koffiebonen en koffiemaler erbij. Voor koffie zetten met de Mokkapot heb je zeer fijngemalen koffie nodig. Espressomaling fijn. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van hoe groot je mokkapot is. Daarnaast kan je spelen met de hoeveelheid als je er bijvoorbeeld minder water in de mokkapot doet.

Stap #2: Water koken en mokkapot vullen

Kook het water en vul het onderste gedeelte van de mokkapot tot maximaal de lijn aan de binnenkant. Zo blijf je onder het ventiel met het gekookte water. Dit zorgt ervoor dat de druk kant ontsnappen als die eventueel te groot zou worden. Tip: gebruik heet water in plaats van koud water. Door het warme water zal je koffie niet verbranden, en daardoor een stuk lekkerder smaken.

Stap #3: Filter plaatsen met gemalen koffiebonen

Plaats het filter op het onderste gedeelte waar je zojuist warm water in hebt gedaan. Pak vervolgens de gemalen koffie en vul daarmee het filterbakje. Heb je tot de streep met water gevuld, dan mag het bakje helemaal vol.

Stap #4: Vastdraaien en op het vuur

Draai het bovenste gedeelte van de mokkapot op het onderste gedeelte met water en gevuld filter. Let op! Het onderste gedeelte kan (erg) warm zijn door het gebruik van het warme water. Wanneer het bovenste gedeelte is vastgedraaid kan je de mokkapot op middelmatig vuur zetten. Bij gasloze kookstellen gebruik je ook een middelmatige stand.

Stap #5: Koffie wordt gezet

Nu wordt de koffie gezet in de mokkapot! Blijf bij de mokkapot in de buurt, want je hebt je gehoor nodig om te bepalen of de koffie klaar is. Door het koken van het water zal de druk worden opgevoerd. Hierdoor zal het water door het koffiefilter naar het bovenste gedeelte stromen. Als al het water van het onderste gedeelte naar boven is gedrukt, zal je een licht borrelend en sissend geluid horen. De koffie is klaar!

Stap #6: Uitschenken en genieten

Schenk de koffie gelijk uit in een voorverwarmd kopje, zodat deze niet meteen afkoelt. Geniet van je traditioneel gezette koffie.

Benodigdheden

Voor het koffiezetten met een mokkapot heb je in ieder geval de Mokkapot, vaak perculator genoemd, zelf nodig. Wil je zelf je bonen malen, dan is ook een (elektrische) bonenmaler noodzakelijk. De Mokkapot werd bedacht door Alfonso Bialetti. Tegenwoordig kan je nog steeds een heuse mokkapot van Bialetti kopen. Het Italiaanse merk biedt daarnaast ook speciale mokkapotten aan voor inductie en heeft allerlei kleurrijke uitvoeringen. Bekijk hieronder waar je zoal een mokkapot kan aanschaffen, net als de overige benodigdheden.

Mokkapotten (Perculators)

Onze favoriete Mokkapot

De klassieke, van aluminium gemaakte Moka Express is een must-have voor iedere koffieliefhebber. Ook voor de kwaliteit raden we deze Bialetti Moka Express aan. De versie hiernaast maakt 300 ml aan koffie, ongeveer 6 koppen. Er zijn ook kleinere en grotere uitvoeringen beschikbaar.

Liever wat kleur meer kleur in je keuken? Ook dat kan met Bialetti. Kies voor matzwart, rood of de bijzondere rosé goud kleurige mokkapot van Bialetti. Daarnaast zijn er speciale mokkapotten voor inductie. Bekijk hier het hele Mokkapot aanbod van Bol.com.

Bonenmalers

Geschiedenis & achtergrond

In 1933 is de mokkapot uitgevonden door Alfonso Bialetti. Je herkent een mokkapot aan zijn typerende achthoekige vorm, en is meestal gemaakt van aluminium. Tegenwoordig zijn er ook varianten gemaakt van andere metalen, zoals staal. Ook zie je vandaag de dag veel meer kleur terugkomen, met name in het aanbod van Bialetti zelf.

De mokkapot staat ook bekend als percolator, espressopotje of pruttelpotje. Met name die eerste twee benamingen zijn eigenlijk onjuist. In een percolator wordt het water namelijk continue aan de kook gehouden, wat niet het geval is bij een mokkapot. Door het constant aan de kook houden komt het water ook continu in contact met de koffie, waar dit bij een mokkapot maar één keer gebeurt. Hierdoor is de smaak van de koffie uit een mokkapotje ook veel lekkerder. Een percolator geeft een veel bitterder, en eigenlijk niet zo lekker eindresultaat. Maar let wel, de meeste mokkapotjes staan online te koop onder de naam percolator.

Ook espressopotje is niet helemaal correct, omdat je ook normale zwarte koffie kan zetten. Je mist namelijk het cremalaagje wat wel uit een espressomachine komt. Maar, omdat de mokkapot een vrij hete zetmethode is, kan je beter niet aan de slag met lichtere koffiebonen. Door het hete water kunnen deze een smaakafwijking krijgen en zelfs branderig smaken. Het gebruiken van espressomaling en espressobonen werkt erg goed, en zo komt je dicht in de buurt van een espresso uit een espressomachine.

Hoe werkt een mokkapot?

 

Een mokkapot werkt met een waterreservoir waarin het water gaat koken. Hierdoor ontstaat druk in het reservoir, waardoor water via het buisje en het filter door de koffie heen omhoog wordt geperst. De gemalen koffie komt zo in aanraking met het hete water, waardoor de extractie plaatsvindt. De koffie wordt uiteindelijk via het bovenste pijpje naar het bovenste reservoir gebracht en daar opgevangen. Het bovenste filter voorkomt dat de gemalen koffie ook mee naar boven gaat. 

Let bij het kopen op dat het waterreservoir ook een veiligheidsventiel heeft. Eventuele overdruk kan zo ontsnappen.