French Press
De French Press staat ook wel bekend als de cafetière of de duwpot, en is een beproefde methode om goede koffie te zetten. Het volledige proces vindt plaats in de glazen cilinder, wat zorgt voor een optimaal contact tussen de koffie en het hete water. Hierdoor zet je met de French Press een heerlijke koffie met goede body en volle afdronk.
French Press benodigdheden
- French Press, bijvoorbeeld van Bialetti
- Water
- Weegschaal (optioneel)
- Waterkoker
- Bonenmaler
- Verse koffiebonen (grove maling)
Stap #1: Koffiebonen malen
Stap #2: Water koken en French Press voorverwarmen
Stap #3: Afwegen en water toevoegen
Stap #4: Roeren
Stap #5: Plunjer laten zakken
Stap #6: Uitschenken en genieten
Benodigdheden
Voor deze koffiezetmethode is in ieder geval een French Press nodig, ook wel cafetière of duwpot genoemd. Wil je zelf je bonen malen, dan is ook een (elektrische) bonenmaler noodzakelijk. Het merk van de mokkapot, Bialetti, verkoopt ook cafetières. Daarnaast is Bodum een bekend merk dat cafetières verkoopt. Bekijk hieronder waar je zoal een French Press kan aanschaffen, net als de overige benodigdheden.
French Press (Cafetières)
Onze favoriete French Press
De klassieke French Press van Bialetti. De cafetière is gemaakt van duurzaam, hittebestendig borosilicaatglas en heeft een inhoud van 1 liter. Zo zet je gemakkelijk meerdere kopjes in één keer, tot wel 8 kopjes. Is 1 liter teveel, dan is er ook nog een kleinere versie met een inhoud van 350 milliliter. Daar zet je maximaal drie koppen koffie mee. En handig, deze French Press van Bialetti kan je gewoon in de vaatwasmachine zetten.
Bonenmalers
Geschiedenis & achtergrond
De duwpot, cafetière of French Press bestaat al lang. De Italiaanse designer Atillio Calimani had in 1929 patent op deze methode. Maar waarschijnlijk bestaat de French Press al een stuk langer. Zo bestaat de legende dat een Franse boer tijdens een wandeling zijn koffie niet goed had gezet. Hij trof een Italiaanse handelaar, die onder andere fijn gaas bij zich had. Zodoende gebruikten ze het fijne gaas om de koffieprut van het mislukte brouwsel naar beneden te drukken. Het resultaat verraste beiden, waarop ze samen de vinding hebben doorontwikkeld. Zodoende stamt het allereerste patent uit 1852. Door de jaren heen werd de methode enorm verbeterd, tot aan de hoge kwaliteit cafetières die we vandaag de dag hebben.