Chemex

De Chemex bestaat sinds 1941 en maakt zelfs permanent onderdeel uit van de collectie van Museum of Modern Art in New York. Het apparaat is populair voor zogenaamde drip koffie. 

Chemex benodigdheden

  • Chemex
  • Filters voor de Chemex
  • Water
  • Weegschaal (optioneel)
  • Waterkoker
  • Bonenmaler
  • Verse koffiebonen (fijne maling)

Stap #1: Filter plaatsen en doorspoelen

Plaats het filter in de chemex. Hiervoor heb je speciale filters nodig die in de chemex passen. Spoel het filter door met heet water, zodat de papiersmaak verdwijnt en niet in je koffie kan trekken. Ook warm je zo de chemex alvast op. Vergeet niet om het water weer uit de chemex te schenken.   
 

Stap #2: Koffiebonen malen

Voor deze zetmethode hebben we fijngemalen koffie nodig. Voor een liter koffie uit een chemex heb je ongeveer 60 gram gemalen koffie nodig. Voor 300 ml voldoet dus ongeveer 18 gram. Maal dit zo fijn als suiker.   
 

Stap #3: Schenken tot blooming

Vul het filter met de versgemalen koffie en verdeel het over het filter. Ondertussen kan je het water laten afkoelen tot ongeveer 90 graden. Voor het schenken is makkelijker om het hete water van de waterkoker over te gieten in een ketel met zwanenhals.
Is het water iets afgekoeld en de ketel met zwanenhals gereed? Dan kunnen we beginnen met schenken. Schenk eerst een kleine hoeveelheid water rustig in een ronddraaiende beweging op de koffie. Je zal zien dat de koffie zal gaan rijzen en uitzetten. Laat dit rijzen 30 seconden zijn gang gaan. We noemen dit proces pre-infusie. In het Engels wordt hieraan gerefereerd met de term ‘blooming’, ofwel opwellen.
 

Stap #4: Opschenken

Na ongeveer 30 seconden zullen er geen druppels meer uit het filter komen. Begin nu weer met gieten op een heel rustige wijze. Ook nu met een cirkelvormige beweging. Maak cirkels ongeveer een centimeter van de rand, zodat je de buitengrens van de koffie niet raakt. Ga door tot je de bovenrand van de chemex hebt bereikt. En let op: één keer opschenken is voldoende.
Tik nog even voorzichtig op de rand om de koffie bovenaan de rand naar beneden te laten vallen.
Wil je zeker zijn van een sterk bakje koffie? Roer dan nog even voorzichtig met een lepel voor een hogere extractie. 
 

Stap #5: Koffie stroomt door het filter

Je zult zien dat de koffie nu in een rechte straal naar beneden in de chemex loopt. Het is nu ongeveer 3,5 tot 4 minuten wachten tot al water door het filter is gelopen en de koffie ongeveer ter hoogte van het vaak houten bolletje in de hals komt. Duurt het proces langer dan 4 minuten? Dan is het verstandig om de volgende keer de koffiebonen iets grover te malen. Duurt het juist korter dan 3,5 minuut, maal dan de koffiebonen de volgende keer iets fijner.
 

Stap #6: Uitschenken en genieten

Is de inhoud van het filter volledig doorgelopen? Dan kan je het filter verwijderen en gaan uitschenken. Schenk de koffie uit in een voorverwarmd kopje, zodat deze niet meteen afkoelt. Of wacht nog even en laat de koffie afkoelen, deze koffie is namelijk ook koud erg lekker! Geniet van je versgezette koffie.

Benodigdheden

Voor het koffiezetten met een chemex heb je uiteraard de chemex zelf nodig. De beste kwaliteit wordt gegarandeerd door het gelijknamige merk chemex, en heeft onze onze voorkeur vanwege de bewezen kwaliteit. Wil je zelf je bonen malen, dan is ook een (elektrische) bonenmaler (of koffiemolen) noodzakelijk. Bekijk hieronder waar je zoal een mokkapot kan aanschaffen, net als de overige benodigdheden.

Chemex

Onze favoriete Chemex

Met de klassieke Chemex Classic Coffeemaker zet je écht goede koffie voor zes koppen. Chemex is het merk van de slow coffee, met deze variant zit je kwalitatief zeker goed. De glazen kan is ook geschikt voor de vaatwasser, wel even de houten kraag met koord verwijderen.

Voor de chemex heb je speciale filters nodig. Ook die kan je bij Bol vinden. Er bestaan ook startersset, waar je een chemex samen met filters en/of ketel kan kopen. Zo ben je in één keer klaar om de lekkerste koffie met de chemex te zetten.

Bonenmalers

Geschiedenis & achtergrond

In 1941 is de chemex uitgevonden door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm. De chemex wordt gemaakt door de Chemex Corporation in Chicopee, Amerika, en heeft een permanente plek in het Museum van Moderne Kunst in New York. De chemex is populair binnen de categorie drip coffee of slow coffee. Vergelijkbaar met wijn worden de smaken die tot uiting komen in de koffie bepaald door het terroir, de verwerkingsmethode en de zetmethode. De smaken die daardoor ontstaan komen niet goed tot hun recht in espresso, maar wel bij langzame zetmethodes zoals slow coffee. Met de chemex wordt de koffie op de authentieke manier bereid. Dit geeft een puur kopje koffie met de pittigheid die je zelf kan bepalen, zonder bittere nasmaak of residu.