French Press

De French Press staat ook wel bekend als de cafetière of de duwpot, en is een beproefde methode om goede koffie te zetten. Het volledige proces vindt plaats in de glazen cilinder, wat zorgt voor een optimaal contact tussen de koffie en het hete water. Hierdoor zet je met de French Press een heerlijke koffie met goede body en volle afdronk.

French Press benodigdheden

  • French Press, bijvoorbeeld van Bialetti
  • Water
  • Weegschaal (optioneel)
  • Waterkoker
  • Bonenmaler
  • Verse koffiebonen (grove maling)

Stap #1: Koffiebonen malen

Pak je verse koffiebonen en koffiemaler erbij. Voor koffie zetten met de French Press heb je grove koffie nodig. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk voor hoeveel personen je koffie gaat zetten. Voor drie koppen heb je ongeveer 18 gram grofgemalen koffiebonen nodig, voor acht koppen ongeveer 50 gram. Let op: dit is een indicatie en afhankelijk van je eigen smaak.
 

Stap #2: Water koken en French Press voorverwarmen

Kook het water en laat het afkoelen tot ongeveer 90°C. Gebruik het water uit je waterkoker dus niet meteen. Verwarm ook eerst het glas van de French Press met heet water, en giet dit water er vervolgens weer uit.
 

Stap #3: Afwegen en water toevoegen

Plaats de duwpot op de weegschaal en tarreer deze. Voeg vervolgens de grofgemalen koffie in de duwpot. Met behulp van de weegschaal weet je precies hoeveel gram grofgemalen koffie je toe hebt gevoegd. Schenk nu een deel van het water op de gemalen koffie, zodat de koffie volledig bevochtigd is en zodoende onderwater staat. Dit noemen we pre-infusie. Zet een timer van ongeveer 4 minuten. Na deze timer kan je de rest van het water opschenken. Gebruik ook hier weer de weegschaal. Voor drie koppen heb je ongeveer 250 ml nodig (= 250 gram), voor acht koppen zo’n 700 ml (= 700 gram).
 

Stap #4: Roeren

Nu de French Press gevuld is, is het zaak om de substantie goed door te roeren met een lepel. Plaats ook de deksel (plunjer) met zeef, zodat de koffie minder snel afkoelt en de zeef de gemalen koffie onder water houdt.
 

Stap #5: Plunjer laten zakken

De timer loopt af. In de laatste 30 seconden duw je de plunjer langzaam naar beneden. Neem hiervoor de hele 30 seconden de tijd.
 

Stap #6: Uitschenken en genieten

Schenk de koffie gelijk uit in een voorverwarmd kopje, zodat deze niet meteen afkoelt. Ook is het belangrijk om alle koffie meteen uit de cilinder te schenken, om overextractie te voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat de koffie te heftig smaakt. Geniet van je traditioneel gezette koffie!

Benodigdheden

Voor deze koffiezetmethode is in ieder geval een French Press nodig, ook wel cafetière of duwpot genoemd. Wil je zelf je bonen malen, dan is ook een (elektrische) bonenmaler noodzakelijk. Het merk van de mokkapot, Bialetti, verkoopt ook cafetières. Daarnaast is Bodum een bekend merk dat cafetières verkoopt. Bekijk hieronder waar je zoal een French Press kan aanschaffen, net als de overige benodigdheden.

French Press (Cafetières)

Onze favoriete French Press

De klassieke French Press van Bialetti. De cafetière is gemaakt van duurzaam, hittebestendig borosilicaatglas en heeft een inhoud van 1 liter. Zo zet je gemakkelijk meerdere kopjes in één keer, tot wel 8 kopjes. Is 1 liter teveel, dan is er ook nog een kleinere versie met een inhoud van 350 milliliter. Daar zet je maximaal drie koppen koffie mee. En handig, deze French Press van Bialetti kan je gewoon in de vaatwasmachine zetten.

Er zijn uiteraard nog meer merken die cafetières verkopen, toch is Bialetti bij ons favoriet. Zelf even rondkijken? Bekijk hier het hele French Press aanbod van Bol.com. Of neem een kijkje bij het aanbod van Coolblue.

Bonenmalers

Geschiedenis & achtergrond

De duwpot, cafetière of French Press bestaat al lang. De Italiaanse designer Atillio Calimani had in 1929 patent op deze methode. Maar waarschijnlijk bestaat de French Press al een stuk langer. Zo bestaat de legende dat een Franse boer tijdens een wandeling zijn koffie niet goed had gezet. Hij trof een Italiaanse handelaar, die onder andere fijn gaas bij zich had. Zodoende gebruikten ze het fijne gaas om de koffieprut van het mislukte brouwsel naar beneden te drukken. Het resultaat verraste beiden, waarop ze samen de vinding hebben doorontwikkeld. Zodoende stamt het allereerste patent uit 1852. Door de jaren heen werd de methode enorm verbeterd, tot aan de hoge kwaliteit cafetières die we vandaag de dag hebben.